Har du styr på indberetningerne?


2020 byder på mange udfordringer for de selvstændige. Selvom vi i Danmark ser ud til at have fået kontrol over Covid-19 smitten og efterhånden har fået samfundet i gang igen, er mange virksomhedsejere stadig ved at finde rundt i en jungle af udskudte frister og diverse hjælpepakker.

Det skal alt sammen gøres samtidig med at den enkelte virksomhedsejer ofte skal finde nye eller opdaterede måder at drive deres virksomhed på, som kan tilpasses den nye virkelighed med social afstand, hygiejne og i det hele taget skabe tryghed for kunder og medarbejdere. Juni er normalt den måned de fleste selvstændige begynder at blive opmærksomme på den nært forestående deadline for indberetning af selvangivelsen. Det kan i sig selv være en stressende periode, især hvis man ikke er typen, der er god til at få bilag gemt i små sirlige stakker. I år er mange deadlines udskudt på grund af Covid19. Men gælder det kun betalingsfrister og ikke indberetningsfrister og kan der være fordele i alligevel at indberette og eller betale til de oprindelige frister? Året 2020 byder derfor på endnu en udfordring for de selvstændige, som i forvejen har haft nok at se til.

Indbetaling af moms, A-skat, B-skat, lønsumsafgift m.m. er i forvejen en udfordring for mange selvstændige. I nogle tilfælde ændres beregningsmetoden og satserne fra år til år og alt efter hvilken type virksomhed man driver. Det kan være rigtigt svært at vurdere hvordan det hele skal gribes an. Og det kan tage rigtigt meget tid og energi væk fra den virksomhed man ønsker og brænder for at drive.

Når det kommer til det administrative regnskabsarbejde i virksomhed, er der ingen tvivl om at struktur er et nøgleord. Det er vigtigt, man som erhvervsdrivende finder sig til rette i nogle nemme og overskuelige rutiner, der gør det nemt at holde styr på det administrative i hverdagen. Det kan være enormt tidsbesparende i sidste ende, når man tilegner sig små vaner, der gør det nemt at finde alle bilag når de skal bruges. Det minimerer også stressniveauet, når tiden for indberetninger nærmer sig.

Der findes mange gode hjælpemidler til det daglige ”arkiveringsarbejde”. Nogle koster penge og andre er gratis. For alle gælder det at deres værdi skal findes i, hvordan de fungerer for den enkelte. Der kan være stor forskel på, hvad du oplever som en hjælp i din hverdag.

Om du vælger at lave din bogføring og de efterfølgende indberetninger selv, betaler en revisor årligt for at rydde op i bilagsrodet, vælger en bogholder i en mere fast rolle eller en kombination af de tre, så er det vigtigste, at du finder en måde at få den administrative og regnskabsmæssige del af din virksomhed til først og fremmest ikke at forstyrre dit engagement i at lave det, du elsker og er god til og dernæst få det til at arbejde for dig, så du i dit daglige arbejde kan føle dig tryg i, at du er på vej det rigtige sted hen.